24. joulukuuta 2015

Rauhallista joulua!




Tänä jouluna aion nauttia rauhasta, läheisistä ja pienen poikani hymyistä. Aion istua sohvalla kuusen valossa, neuloa ja syödä suklaata, lukea vähän kirjaa ja ottaa rennosti. 

Rauhallista ja onnellista joulua kaikille!

21. joulukuuta 2015

Joulumieli

Joulumieli alkoi hiipiä mieleen, kun perjantaina meillä molemmilla alkoi loma. Illalla paketoin lahjoja mukaan joululomareissuun otettavaksi ja vähän vahingossa tulikin aika kivan näköisiä. Paperia ei ollut, joten käytin Marimekon lehdessä olleita printtisivuja.




Anopin pakettiin kääräisin aiemmin syksyllä neulomani lapaset. En ole ennen pitänyt lapasten neulomisesta, mutta innostus heräsi kun tajusin kiilapeukalon olemassa olon. Niin yksinkertainen asia, mutta nyt lapasista tulee aivan täydellisiä. 

Kuva on pikaräpsäisy, pakkaustouhun kiireessä otettu. 



Puikot: 3 mm
Lanka: BC Garn - Semilla

Oikeasti nuo lapaset  olisi pitänyt pingottaa jollakin lailla, mutta jotenkin pidän niistä noinkin. 

Lahjojen paketoimisen lisäksi olen myös saanut ihania lahjoja, vaikka vielä joulu ei ole ollutkaan. Ystäväni toi ompelemansa bodyn minulle, ja samalla sain häneltä yllärijoulupaketin jossa olivat ihanat tossut ja  hanskat vauvallemme. Kurkatkaapa hänen blogistaan millaisia ne olivat. 

Minulla ja miehelläni on ollut yhteinen pussijoulukalenteri, samantyylinen johon äitini aina lapsuudessani sujautti meille ylläreitä. Pitääkin ottaa siitä joskus kuvat. Sovimme, ettei kalenteriyllätyksistä oteta ressiä, vaan laitetaan taskuihin mitä milloinkin mieleen tulee. Useimmiten sieltä on tullut muutama suklaakarkki tai muuta vastaavaa, usein myös ihania lappusia joissa on suunnitelma yhteiselle tekemiselle. Olipa mieheni laittanut kalenteriin lankaakin, vyyhdin joka aiheutti vähän hilpeyttä. Onhan tuo toisaalta aika kamala, mutta ihanan kamala. Siitä tulee sukat tai lapaset tai jotain, räjähtävällä helmineuleella kesytettynä. 


15. joulukuuta 2015

Pieniä söpöjä asioita

Pientä ja söpöä on vain kovin vaikea vastustaa. Siksi luulenkin, että meidän asunto täyttyy pikkuhiljaa näistä vauvan töppösistä. Yksi vauva ei tosin kovin montaa paria tarvitse, joten luulen, että näitä tulee menemään vauvalahjoina lähipiirissä yhteen jos toiseenkin taloon. Nämä vain ovat niin suloisia!

Ensimmäiset, testiversiot, tein Ikean paksusta puuvillakankaasta. Niistä tuli meidän jättijalalle liian pienet, joten seuraaviin suurensin kaavaa aika reilusti. Nämä uudet, isommat, tein kotimaisesta Vanamo liinakankaasta. Kankaat tilasin Liinalapselta, 200 g paketin jämäpaloja. Liinakangasta on ihana ommella ja lopputulos on vallan mainio!

Ohjeen löysin englanninkielisenä täältä. Muokkasin ohjetta tosin hieman, niin lopputulos on siistimpi. Kirjoittelen varmaan tekoprosessista joskus lisää, kunhan teen taas uuden parin ja napsin kuvia.

Seuraavaksi voisin tosin testata pitkävartisia tossuja, esimerkiksi tällä ohjeella.




(Pahoittelut muuten kommentoijille, jostain syystä bloggeri ei ole antanut minun vastata kommentteihin vähään aikaan. Kiitos kuitenkin kaikille kommenteista, niitä on ihana saada! :) ) 

5. joulukuuta 2015

Nopeita joululahjaideoita

5.12 - Tämä postaus on osa käsityöblogit - facebookryhmän joulukalenteria.

Jouluksi olisi mukava kääräistä kaikille läheisille lahjaksi jotain itsetehtyä. Ideaali tilanteessa varmaan neuloisin kaikille jotain, vähintään lapaset. Aika ei vain mitenkään riitä kovinkaan kummoisiin suorituksiin, sillä harvoin saa aikaiseksi aloittaa tarpeeksi ajoissa. Muutaman huivin olen vuoden mittaan lahjaksi neulonut, mutta siihen se on tainnut jäädä. Siksi ajattelinkin koota tähän pienen listan tee se itse- jutuista, jotka ovat kaikki nopeita ja helppoja tehdä. Nämä sopivat myös hyvin viemisiksi joulunajan kyläpaikkoihin. Me taidamme tänä vuonna viedä tuliaisina saaristolaislimppua ja pannunalusia.

Osa jutuista on jo aiemmista blogipostauksistani tuttuja, osa uusia. Lähes kaikki ideat ovat tulleet jostain muualta netin syövereistä, sillä en ole kovin taitava omien ohjeiden suunnittelija. Eikä nämä mitään uusia juttuja muutenkaan ole, mutta joskus vanhat ja hyväksi havaitut jutut vain toimii yhä uudestaan ja uudestaan.

1. Saaristolaislimppu

Tätä ihanaa leipää on tullut tehtyä monta kertaa. Niin vaivatonta ja hyvää! Tehkää tätä, olen sanonut jo monelle ystävälleni ja sanon nyt teillekin.

Mielestäni paras ohje löytyy hesarin ruokasivuilta.

Viime vuonna pakkasimme Amerikan matkalle mukaan kaljamaltaita, vehnäleseitä sekä ruisjauhoja, siltä varalta, että niitä ei sieltä saa. Eri ruskean sävyiset jauhot olivat niin kauniita päällekäin purkkiin pakattuna, että haluaisin joskus antaa lahjaksi lasipurkin, jossa nämä kuivat leipäainekset olisivat. Ohje tietysti kylkeen liimattuna. Tällaiset "leivontapurkit" taisivat ainakin viime vuonna olla suosittuja eri blogeissa.

2. Huovutetut lapaset

Nopeat ja lämpimät, mikäs sen parempaa. Tein aiemmin syksyllä miehelleni ja itselleni huovutetut lapaset, niistä postaus täällä. Seuraavaksi on tekeillä hahtuvalangan jämistä vauvalle huopatossut.



3. Virkattu pannunalunen

Näitä olen tehnyt jo muutamana jouluna joululahjaksi. Alunperin idean bongasin eilen tein-blogista, jossa on myös ohjeet tähdelle, lumihiutaleelle ja piparialuselle. Olen virkannut myös joulukuusen, tällä ohjeella. Jotta alusesta ei tulisi liian suuri, tein vain kohdat 1-8, ja sitten virkkasin erikseen kuuselle jalan alareunan keskimmäiseen aukkoon niin, että ensin virkkasin 3 ketjusilmukkaa, niiden viereen kaksi pylvästä ja sitten 3 ketjusilmukkaa, jotka kiinnitin piilosilmukalla aukon reunaan. Näppärästi vauva hukkasi kuusen, joten siitä ette nyt saa kuvaa.

Virkkasin myös tuon sydämen, johon ohjetta ei ole. Eikä varmaan tulekaan, sen verran epämuodostunut se on. Mutta onpahan kuitenkin tunnistettavissa sydämeksi. Ensimmäinen asia minkä olen koskaan ilman ohjetta virkannut.

Tästä ei paljon joulutuliainen helpommaksi muutu.



4. Lumihiutalenauha

Ostin kerran halvan kerän novitan lankaa, koska sen ostaja sai lehden ilmaiseksi. En tiennyt mitä tästä langasta tekisin, mutta viimein päätin virkata siitä lumihiutaleita, jotka yhdistin ketjusilmukoilla pitkäksi nauhaksi. Nopeaa ja helppoa. Jos aika loppuu kesken, voi virkata vain muutaman hiutaleen, mutta jos on enemmän aikaa, voi niitä tehdä useamman. Taitava virkkaaja tekee jokaisesta hiutaleesta uniikin, niin kuin ne oikeasti ovatkin. Itse tein vain kahta erilaista.


Huh, en ota tässä pimeydessä enää yhtään kuvaa. Kuvitelkaa tän tilalle kaunis kuva oikeasti kivan näköisestä nauhasta. 


5. Koivuinen kynttilänjalka

Menimme mieheni kanssa naimisiin kesällä 2014 ja häihin teimme monia juttuja itse. Yksi oli nämä koivuiset kynttilänjalat, jotka yhä ovat kotonamme koristeena, sillä ne onnistuivat mielestäni hyvin. Jos vain on työkaluja, nämä ovat niin helppoja tehdä. Ohutta koivunrunkoa sahasimme muistaakseni ihan moottorisahalla sopivankorkuisiksi pätkiksi ja sitten kävin kouluni teknisentyön luokassa poraamassa niihin reiät kynttilöille.



6. Kaikenlaiset pussukat ja laukut

Blogini suosituimmassa postauksessa on esitelty Marimekon kankaasta ompelemani pikkulaukku. Tällaiseen laukkuun saa upotettua kangastilkkuja, eikä sen tekemiseen mene kuin hetki. Postaus ohjelinkkeineen löytyy täältä. Nyt laukkuun on jo vaihdettu kangashihnan tilalle ohut nahkainen vyö, jonka ystäväni löysi kirpparilta. Kävin kiinnittämässä sen suutarilla, joka iski vyön kiinni nastoilla. Taisi maksaa euron tai kaksi.


7. Heijastimet

Olen jo kauan suunnitellut tekeväni itse heijastimia, kauniita kun ei meinaa löytyä kaupasta, ainakaan sopivaan hintaan. Eurokankaasta ei löytynyt heijastinkangasta, mutta 5 cm leveää nauhaa löytyi. Heijastimen pohjaksi ostin paksua huopaa. Ensin leikkasin palat, sitten ompelin pätkän mustaa kuminauhaa kiinni heijastinpohjaan. Testasin ensin ommella heijastinkankaan pohjaan, mutta siistimmän lopputuloksen sai liimaamalla. Saa nähdä miten pysyy. Olisi pitänyt ostaa lisää tuota heijastinnauhaa, sen verran hauska näitä oli tehdä. Nyt sain aikaiseksi vain muutaman harjoituskappaleen, kun nauhaa oli 15 cm verran.


Eihän nämä nyt hirmu kauniita ole, mutta tehkää te nätimpiä. Taidan jättää askartelun muille ja palata neulomaan.

8. Pikkupehmot

Vauvalle tuli tehtyä raskausaikana muutama pehmolelu. Näitä on helppo ja hauska tehdä. Miksei näitä voisi tehdä aikuisillekin, vaikkapa hauskoiksi tyynyiksi. Minullakin on yksi ystäväni tekemä pöllötyyny.



1. joulukuuta 2015

Keinujan myssy

Jostakin blogista bongasin tämän suloisen palmikkomyssyn. Ilmainen ohje löytyi Ravelrysta, ja pipo pääsi nopeasti puikoille. Eipä sen valmistumisessakaan kauaa mennyt, kaksi päivää muistaakseni. Paksulla langalla saa valmista niin nopeasti. Tätä tehdessä mietin myös, miten paksulla langalla tulee todella kaunista neulepintaa, kun kaikki silmukat tulevat esiin niin hyvin.

Nyt on puikoilla tämä sama myssy vauvakoossa hieman ohuemmasta langasta. Siitä tulee jotenkin ihan erinäköinen. Tämä on taaperokokoa, kun pelkäsin vauvakoon jäävän liian pian pieneksi isopäiselle pojalle. Isohan se on, mutta käyttökelpoinen.

Kuvat räpsin tänään, kun kävimme nuhanenä-vauvan kanssa keinumassa pihalla. Taitaa lapsikin pitää myssystään, tai ainakin keinumisesta, sen verran kovasti naureskeli.




Malli: I heart cables / Justyna Lorkowska
Puikot: 4 ja 4.5 mm 
Lanka: Cascade 220
Langankulutus: 76 g (koko myssy tupsuineen päivineen)

Tuo cascaden lanka on kyllä ihanaa. Tein vauvalle siitä joskus hieman epäonnistuneen villatakin, taitaa olla aika purkaa se niin saa langan parempaan käyttöön.




Huh, tallennan kaikki blogini kuvat photobucketiin, ja sieltä sitten linkkaan blogiin, mutta taitaa olla aika etsiä jokin toinen väylä, sillä tuo on viime päivinä tökkinyt niin paljon, ettei saa blogattua.