14. toukokuuta 2017

Langanvärjäys... eli kuinka varmistaa, että langat eivät ainakaan varastosta vähene.

Olen aiemminkin kirjoitellut langanvärjäyksestä, mutta ainoastaan Kool Aid mehujauheilla. "Oikea" langanvärjääminen kunnon välineillä on jotenkin tuntunut aina hirmu haastavalta. Olen ajatellut, että pitää hankkia kamala kasa välineitä ja ylipäätään tilaa missä värjäillä. Todellisuus oli sitten lopulta paljon yksinkertaisempi. Hankin Clas Ohlsonilta halpoja kumihanskoja, Tigerista pienen mittalusikkasetin, sopiva iso kattila löytyi viimein kaapista ja värejä olen ostanut tutuilta, jotka värjäävät itsekin. Muutaman pienen muovipullon ostin Etolasta värien sekoittamista varten. Jauhemaisia värejä varten ostin lisäksi hengityssuojaimia, nekin muutamalla eurolla Clas Ohlsonilta. Sen kummempia välineitä ei värjäykseen sitten tarvinnutkaan ja itse värjäyskin onnistuu hyvin meidän minikokoisessa keittiössämme. 


Olen värjännyt tähän mennessä Emon nestemäisillä väreillä, sekä kaksilla erilaisilla jauheväreillä, toiset Dharmalta ja toisten alkuperästä en ole aivan varma, sillä sain niitä testiin yhdeltä kaveriltani. Nestemäisiä on mielestäni mukavampi käsitellä, mutta jauhemaisilla väreillä saa kivempia lopputuloksia. Pohjalankana olen käyttänyt Dropsin Fabelia, joka on hinta-laatusuhteeltaan vallan mainiota sukkalankaa. Olen ostanut sitä parista eri alesta, joten ei ole tarvinnut harmitella pilaavansa kallista lankaa erilaisilla kokeiluilla. Harjoittelua tämä puuha nimittäin vaatii, ainakin minulta. Kaikki tähänastiset värjäykset ovat olleet kivoja, mutta aika pitkä matka on vielä sellaisiin upeisiin lopputuloksiin joita kokeneet värjääjät tekevät. Pikkuhiljaa...  

Nyt minulla on sitten nurkat täynnä kaikenvärisiä sukkalankoja, eikä oikein aikaa neuloa niitä, mutta eiköhän sitä aikaakin joskus löydy. Siihen asti tyydyn ihailemaan värikkäitä vyyhtejä hyllyn päällä ja toki värjäämään lisää... Näistä tulee joskus yhdessä sukat. 
Tämä vyyhti on lempparini tähän mennessä, värjäys onnistui kivasti. Kuva ei ihan oikeaa kuvaa vyyhdistä anna.


Nämä kaikki on värjätty Dharman jauhemaisilla väreillä. 

Itse värjään niin, että kastelen vyyhdin ja sen jälkeen laitan sen kattilaan likoamaan ettikkaveteen (n. 5 ml etikkaa/litra vettä) joksikin aikaa. Yleensä aikaa kuluu varmaan viisi tai kymmenen minuuttia. Sinä aikana sekoittelen värit valmiiksi. Sekoitan värit aina pieniin muovipulloihin. Kun värit ovat valmiita, käännän hellan päälle ja kun vesi on lähellä kiehumispistettä kaadan pulloista väriä vyyhdin päälle. Alussa langoistani tuli aina todella tasavärisiä ja totesin sen johtuvan liiasta vesimäärästä. Nykyään laitan vettä vain sen verran, että lanka sinne mahtuu. 50 g vyyhtiä värjätessäni vettä on ehkä puoli litraa. Värin kaatamisen jälkeen painelen vyyhtiä niin, että pinnalla kelluviinkiin kohtiin tarttuu väriä. Sitten lasken hellan lämpötilaa pienelle ja annan vyyhdin muhia kattilassa jonkun aikaa, ehkä puolisen tuntia, kunnes kaikki väri on varmasti tarttunut. Sitten väriliemi ja lanka saavat olla kattilassa kunnes vesi on jäähtynyt, jonka jälkeen huuhtelen vyyhdin ja jätän sen kuivumaan. 

3 kommenttia:

 1. Aivan ihanaisia lankoja olet värjännyt 😍

  VastaaPoista
 2. Mistä noita Dharma-värejä voi ostaa? 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho anteeksi, jäänyt jotenkin huomaamatta tämä kommentti! Dharman värejä voi ostaa Jenkeistä, mutta postimaksu on niin iso, ettei oikein kannata. Briteistä saa jotain värejä tilattua, muistaakseni esim World of Woolilta. Oon ite ostanut kaikki käytettynä, niin en valitettavasti osaa neuvoa paremmin. Mutta googlaamalla esim acid dye UK varmaan löytyy jotain. Kiitos :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!