30. marraskuuta 2016

Värjäilyjä

Olen aiemminkin värjäillyt Kool Aid-mehujauheilla lankoja ja tiesin homman olevan hirmu hauskaa. Kesällä Kanadanreissullamme yksi tavoitteistani olikin ostaa iso säkki näitä jauheita, mutta harmikseni niitä ei juuri kaupoista löytynyt. Viimein ostin kaksi nestemäistä putelia, sekä kaksi laatikollista "pillimehuja", joissa mehujauhe oli siis jo sekoitettu veteen. Nämä pillimehut eivät oikein värjäyksessä toimineet, tai toimivat, mutta tulokset jäivät haaleiksi. Pitää ensi kerralla kokeilla niin, että lanka on vaaleampaa ja mehua laittaa enemmän. Nestemäiset toimivat onneksi yhtä hyvin kuin jauhemaisetkin, niin sain jotakin aikaiseksikin. 

Pohjana olen aina käyttänyt värjäilyihin Dropsin Fabelia. Valkoiselle pohjalle näistä Kool Aidin väreistä ei tule mieleisiäni, mutta esimerkiksi beige lanka toimii hyvin. Lopputuloksena on silloin hieman murretummat värit. Hyvin vaaleaa harmaata olen myös värjännyt. Nyt pitäisi saada vain lisää värejä ja lisää värjäyslankaa...

Tekisi mieleni kokeilla myös "oikeaa värjäämistä", esimerkiksi reaktiiviväreillä, mutta tällä hetkellä meillä ei vain ole tilaa sellaiselle. Joskus sitten, kun neliöitä on edes muutama enemmän. No, enemmän taitaa silti olla kyse siitä, ettei tällä hetkellä ole resursseja uuden oppimiselle. 

Kool Aideilla värjäys on superhelppoa. Ensin vyyhditän langan ja sitten liotan sitä vedessä, että lanka kastuu kunnolla. Seuraavaksi kattila liedelle, jonne vettä sen verran, että vyyhti mahtuu. Kun vesi melkein kiehuu, lisää mehujauhe/neste. Vyyhti joukkoon ja sekoittele. Lopuksi huuhtelen vyyhdin kylmällä vedellä. Kuivaa ja keri ja valmista on! Toki on mahdollista kikkailla enemmänkin, esimerkiksi dipata vyyhdin toinen puoli toiseen väriin ja toinen toiseen, tai muuta vastaavaa.


Oikeanpuoleinen vyyhti on lähtöväri, eli Dropsin Fabelin beige. Vasemmanpuoleinen on värjätty Kool Aid Orangella. 


Kaksi tummempaa kerää olivat ennen beigejä, vaaleammat hyvin vaaleita harmaita, melkein valkoisia. 


Taaimmainen kerä on värjätty ensin sinisellä mehujauheella, joka ei tarttunut hyvin, sitten kirsikalla. Etualalla oleva on värjätty kirsikalla. 


Tämä on myös kirsikalla värjätty. 


Kaikista vaalein kerä on värjätty vesimelonin makuisella mehujauheella. 


Näiden piti ensin olla langat Heidi Alanderin joulukalenterihuiviin, mutta taidan kuitenkin hakea jotain enemmän omanväristä. Näistä tulee siis varmaan sukkia. Katsotaan... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!