9. maaliskuuta 2018

Sukat varpaista varteen ja ohje helppoon kantapäähän

Sukka-Finlandian jälkeen ei oikein tehnyt mieli neuloa sukkia, kunnes lupasin neuloa sukat yhdelle tutulle. Sport-vahvuisesta Tukuwool Sockista nämä syntyivätkin ihan hetkessä. Tukun sukkalanka on kyllä ihanaa, aina kun siitä neuloo sukat, tekee mieli aloittaa heti uudet.

Tykkään neuloa sukkia mielummin varpaista varteen, kuin toisinpäin. Kantapää on kuitenkin aina ollut vähän ongelma, sillä en oikein ole löytänyt sitä täydellistä kantapäätä. Haluan, että kantapäätä on helppo muokata erikokoisiin sukkiin, aloituskohta on helppo määritellä ja ettei yhtäkään silmukkaa tarvitse poimia kantalapun reunoilta. Haluan totta kai myös kantapään istuvan jalkaan ja näyttävän kaikinpuolin hyvältä. Viimein olen löytänyt kantapään, joka täsmää kaikkiin näihin vaatimuksiin. Ensimmäistä kertaa tällaiseen kantapäähän törmäsin kesällä Tour de Sockilla. Sarah Bordelon sukkamallissa tehtiin jälkijättöisen kantapään sijaan jälkijättöinen varsi ja kantapää tehtiin samaan tyyliin kuin kärkikavennukset yleensä. Neuloin näihin sukkiin kantapään samanlaisella idealla ja tulen neulomaan tätä varmasti useasti jatkossa. 


Tässä tulee sukille jonkinlainen ohje. Sukat on neulottu pyöröpuikolla magic loop tekniikalla. Lanka on sportvahvuista, ja koko on sellainen pienehkö naisen sukka. (38) Käsialani on löysä, joten voit tarvita enemmän silmukoita, tai isomman puikkokoon, jos käsialasi on hyvin tiukka. Ohjetta on tosin helppo soveltaa mille tahansa silmukkamäärälle.

Puikot: 2,5 mm tai käsialan mukaan
Lanka: Tukuwool Sock (kaksi vyyhtiä riittää hyvin)

Luo molemmille puikoille 10 silmukkaa, eli 20 silmukkaa yhteensä. Itse luon silmukat aina Judy's magic cast on tyylillä.

Neulo kaikki silmukat kerran oikein.

Lisäyskerros: 1 o, l1v, neulo o kunnes ensimmäisellä puikolla on jäljellä 1 s, 1lo, 1 o. Neulo toinen puikko samoin.

Toista lisäyskerrosta, kunnes molemmilla puikoilla on 18 silmukkaa. (36 s)

Jatka sitten neulomalla kerroksia 1 ja 2.

Krs 1: Neulo kaikki silmukat oikein.
Krs 2: Samoin kuin lisäyskerros.

Toista kerroksia 1 ja 2 kunnes molemmilla puikoilla on 24 silmukkaa. (48 s) Tai niin kauan, kunnes sinulla on haluamasi määrä silmukoita. Neulo vielä yksi kerros oikein, ja sen jälkeen seuraava kerros:
1 o, 1lv, puikon loput silmukat oikein. Toinen puikko samoin. Nyt sinulla on 50 silmukkaa. (Tai muu pariton määrä, jos lisäsit enemmän silmukoita.)Aloita sitten mallineule puikolla 1, tai neulo pelkkää sileää, ihan miten haluat. Itse otin yksinkertaisen mallineuleen tästä ilmaisesta ohjeesta, joka on kyllä englanniksi, mutta mallineuleelle on helpoista helpoin kaavio, eikä muuta ohjetta tarvitse lukea. Mallineule soveltuu myös mille tahansa parittomalle silmukkamäärälle ja sen voi kuvastakin helposti päätellä.

Kun jalkaterän pituus on 5 cm vähemmän, kuin haluttu pituus, valmistele kantapää. (Huomioi, että jos sinulla on enemmän silmukoita työssä, kantapäästä tulee muutaman kerroksen pidempi eli voit aloittaa sen n. cm aiemmin, jos sinulla on 8 silmukkaa enemmän, jos 4 s enemmän, n. puoli senttiä aiemmin.) Neulo puikon 1 silmukat jämälangalle. Siirrä ne sitten takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudestaan varsinaisella langalla. Älä solmi jämälankaa, vaan jätä sen päät roikkumaan vapaasti sukan sisälle.


Kantapää neulotaan seuraavaksi näin: neulo ensin 4 krs sileää. Sitten aloitetaan kavennukset.

Krs 1: 1 o, ssk, o kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa, kaksi oikein yhteen, 1 o. Toinen puikko samoin.
Krs 2: Kaikki silmukat o.

Toista näitä kahta kerrosta kunnes silmukoita on kummallakin puikolla 15. (30 s)

Jatka sitten neulomalla pelkkää kavennuskerrosta kunnes molemmilla puikoilla on 7 s. (14 s)

Silmukoi silmukat yhteen. Täällä on hyvä ohje silmukoimiseen parsinneulan avulla. Englanniksi tosin, mutta kuvatkin löytyy.


Seuraavaksi neulotaan sitten varsi. Nosta puikolle ensin 25 silmukkaa jämälangan toiselta puolelta ja sitten 25 silmukkaa toiselta puolelta. Pura sitten jämälanka pois ja neulo varsi tavalliseen tapaan. 

Kun varsi on tarpeeksi pitkä, neulo haluaamaasi joustinta sopiva määrä. Itse neuloin 1 o 1 n -joustinta 12 kerrosta. Sen jälkeen päättele silmukat ja langanpäät. Valmista! 


En tiedä, onko tämäntyylinen kantapää alunperin Sarah Bordelon idea, vai mistä se juontaa juurensa, kerro ihmeessä, jos tiedät siitä jotain lisää. Tässä kuitenkin ohje siihen, miten minä sen teen. Kertokaa ihmeessä myös, jos ohjeessa on jotain outoa, en nimittäin ole juuri ohjeita kirjoittanut.


Tässä vielä pikaräpsy siitä, miten sukka istuu jalkaan. Sukka on jalkaani vähän liian pieni, eli kuten näkyy, kantapää ei ole ihan oikeassa kohdassa, mutta muuten kantapää istuu kyllä hyvin.

Lyhenteet:
ssk - Nosta yksi silmukka neulomatta, kuin neuloisit sen oikein, nosta toinen silmukka samalla lailla, neulo nostetut silmukat takareunastaan yhteen
1lv - Nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle työntämällä puikko sen läpi edestä, neulo silmukka takareunastaan oikein
1lo - Nosta silmukoiden välinen lanka vasemmalle puikolle työntämällä puikko sen läpi takaa, neulo silmukka etureunastaan oikein 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!