9. marraskuuta 2019

Vinkit onnistuneeseen messuvierailuun

//Lippu saatu messupostausta vastaan.

Yksi vuoden kohokohdista, Tampereen kädentaitomessut, ovat pian taas täällä! Itse olen käynyt messuilla nyt viitenä vuotena peräkkäin, ja vuorossa on kuudes kerta. Yleensä olen aina kirjoittanut messuista raportin jälkikäteen, mutta tänä vuonna ajattelin kerrankin messuilla rauhassa ilman kameraa, joten tällä kertaa kirjoitan messuista jo etukäteen. Tässä tulevat siis messukonkarin vinkit onnistuneeseen messupäivään. Lisätkää toki kommenteihin omat vinkkinne!

1. Mieti etukäteen, mitkä näytteilleasettajat sinua eniten kiinnostavat ja käy niissä ensin.

Erityisesti, jos tulet paikalle vasta lauantaina, kannattaa ensimmäiseksi kiertää ne myyjät, joilta olet suunnitellut ostavasi jotakin tiettyä. Osa suosituimmista kankaista ja langoista kun loppuu yleensä kesken. Itse olen yleensä käynyt ensimmäisenä Verson Puodin pisteellä ostamassa Leena Rengon suunnittelemia ihania kankaita lapsille.

Sen jälkeen olen siirtynyt jollekin lankamyyjälle hamstraamaan isompaa määrää jotain tietynsävyistä lankaa. Yleensä se on ollut Handun langat Lentävän Lapasen pisteellä, mutta muita lemppareita ovat Snurre, Titityy, Ilo, Kässäkerho Pom Pom, Lanitium ex Machina, Eijan kudontaputiikki ja Silmu & Solmu. Ehdottomasti käyn myös lammastilojen myyntikojuilla, sillä mikäs sen ihanampaa kuin suomalainen lampaanvilla. Lammastiloja löytyy messuilta ainakin Aholaidan lammastila ja Ala-Uotilan lammastila. Erityismaininta myös Vuonuelle, joka kannattaa ehdottomasti katsastaa. Aiempina vuosina heillä on ollut mukana mitä ihanampia tuotteita käsinkehrätystä langasta kanojen höyhenistä tehtyihin koruihin.

Lista kaikista näytteilleasettajista löytyy täältä.2. Jos olet paikalla vain yhden päivän, et ehdi katsastaa kaikkea. Tulosta siis kartat etukäteen ja kirjoita niiden reunoihin, missä kaikkialla haluat käydä. Älä unohda merkitä myös paikkanumeroa, jotta löydät oikean kojun. 

Ensimmäisinä vuosina haahuilimme ympäri messualuetta ilman suurempia suunnitelmia, mutta sillä tyylillä monet kojuista jäävät käymättä, ja jälkeenpäin harmittaa. Toki, jos et ole etsimässä mitään tiettyä, toimii suunnitelmattomuuskin hyvin, mutta jos haluat tehdä ostoksia, kannattaa niitä vähän suunnitella etukäteen. Kartat saat tulostettua täältä.3. Ota mukaan evästä! 

Meidän messutyyliimme kuuluu se, että emme käy messukeskuksessa syömässä. Otamme mukaan sopivasti eväitä, joilla pärjäämme päivän, ja suuntaamme messuilta suoraan Tampereelle syömään. Kaikille tämä ei varmasti sovi, mutta me emme ole viitsineet käyttää aikaa täysiin ravintoloihin jonottamiseen, vaan olemme mielummin nauttineet ruuasta rauhassa messujen jälkeen.4. Jää yöksi! 

Parhaimpia messureissuja ovat ehdottomasti olleet ne kerrat, jolloin olemme jääneet Tampereelle yöksi. Lauantaina olemme messuilleet, ja sunnuntaina istuskelleet jossakin kivassa kahvilassa ja neuloneet rauhassa. Täydellinen viikonloppu siis. Hotelli kannattaa ehdottomasti varata jo hyvissä ajoin, vaikka keväällä jo. Usein kun hotellisivustot lupaavat maksuttoman peruutusmahdollisuuden, joten voit hyvin varata huoneen vaikka jo huhtikuussa ja peruuttaa sen sitten tarvittaessa. Airbnb on myös hyvä vaihtoehto, sillä messujen aikaan hotellihuoneet ovat hinnoissaan.5. Muista pitää taukoja. 

Väenpaljous ja tungos voi olla hyvinkin uuvuttavaa, joten muista huilata välissä. Yhdessä hallissa on katsomo, jossa on hyvä huilata ja syödä vaikka eväitä. Muuten penkkejä ei juurikaan ole, kahviloita lukuunottamatta. Toki kahvillekin kannattaa jossain vaiheessa istahtaa. Imetykselle löytyy tila A-hallista, jos sellaista tarvitset.6. Pankkikortilla pärjää hyvin, mutta toki voit nostaa vähän käteiskäkin etukäteen. 

Messukeskuksen automaatille on aina pitkät jonot. En tosin muista käteistä tarvinneeni ainakaan viime vuonna, mutta joskus nostan sitä ihan vain sen takia, että pysyn kärryillä siitä, paljonko olen rahaa käyttänyt.7. Mieti summittainen ostoslista ja budjetti etukäteen. 

Myyjäpaljoudessa tulee helposti ostettua sellaista, mitä ei lopulta oikeastaan tarvitse. Mieti siis, haluatko ostaa langat johonkin tiettyyn paitaan, lapsille mekkokangasta vai joululahjaksi pellavapyyhkeitä. Tai kaikkia niitä. Itse ajattelin ostaa Verson Puodilta perinteisesti jotain kivaa kangasta lapsille, itselleni ehkä merinovillaa neuletakkiin, langat Hehku neulemekkoon ja ehkä Navelli paitaan. Joku ihana pellavakangaskin mahtuisi ostoslistalle, mutta katsotaan mihin budjetti venyy.


8. Ota mukaan ihanaa seuraa, tai lähde yksiksesi messuilemaan, ja vietä ihana messupäivä (tai useampi)! <3 

Bonuksena vielä muutama tärppi, jotka itse ainakin aion katsastaa. 

Jo aiemmin mainittu Vuonue.

Taitoshopeilla on aina myynnissä tarvikepakkauksia, jotka ovat hyvän hintaisia ja ajankohtaisia. Tsekkaa siis ne (mutta nopeasti, ettet jää nuolemaan näppejäsi kuten minä viime vuonna). 

Raijan Aitta myy ihania (ja edullisia) pellavakankaita sekä valmiita tuotteita, kuten pyyhkeitä. 

Viime vuonna suosittu g-uld löytyy taas messuilta. Heillä oli ihania murrettuja sävyjä langoissa, sekä ohjeita ja muuta mukavaa. 

Tsekkaa myös Taito-lehden messutarjoukset. Itse en viime vuonna tilannut, mikä jäi vähän harmittamaan. Ehkä tänä vuonna sitten. 

Vinkkinä muuten tekokuiduista tykkäämättömille Eijan kudontaputiikin tencel-sukkalanka! Kuulosti mielenkiintoiselta. 

Louhittaren luola on myös messuilla, mielestäni ensimmäistä tai ehkä toista kertaa. Heidän ihanat lankansa kannattaa aina katsastaa. 

Messujen ulkopuolelta kannattaa muistaa Tampereen uusi ihana lankakauppa Nurja, joka on perjantaina ja lauantaina auki iltakymmeneen! Me ainakin menemme sinne, jos vain mitenkään messujen jälkeen jaksamme. 

(Kuvat aiemmilta messuvierailuilta) 

5 kommenttia:

 1. Tulehan nyt meikäläistäkin katsomaan. Uusia lankojakin löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, oli kyllä sutkin tarkoitus mainita, mutta näköjään jäänyt listasta pois! Hyvä kun sanoit.

   Poista
 2. Villa Pallo lankakauppa on siinä Veskassa jossa kannattaa myös poiketa��

  VastaaPoista
 3. Tampereen Messukeskuksessa ei taida olla pankkiautomaattia joten rahaa kannattaa nostaa nimenomaan etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiempina vuosina on ollut, mutta voi toki olla, että se on poistunut!

   Poista

Kiitos kommentistasi!