18. syyskuuta 2017

Klompelompe - neuleita koko perheelle

*Kirja saatu kustantajalta.

Sain aikoinaan synttärilahjaksi mieheltäni sen aiemman Klompelompe kirjan, ja tykästyin. Neuleet olivat yksinkertaisia, kauniita ja toimivia. Viimeinkin olin löytänyt neulekirjan, josta halusin neuloa useamman kuin yksi-kaksi mallia. Neuloinkin kirjasta ainakin tämän ja tämän paidan, ja lisää tulee varmasti. Kun kuulin uudesta Klompelompe neuleita koko perheelle-kirjasta*, halusin sen heti. Tarkoitukseni oli käydä ensin tutkimassa kirjaa livenä ja tehdä sitten ostopäätös, mutta sainkin arvostelukappaleen kustantajalta. Onneksi, sillä tämä kirja oli ainakin yhtä kiva kuin edeltäjänsäkin. 

Klompelompe on vähän kuin meidän satavuotias puinen vuokratalomme. Yksinkertaisen kaunis, pastellinen ja rauhallinen. Mallit ovat yksinkertaisia, värit vaaleita ja neutraaleja, ja kuvat kauniita. Jutellessani kirjasta ystäväni kanssa, hän sanoi, ettei ole vielä oikein innostunut, ja tajusimme värimaailman olevan juuri se ratkaiseva tekijä. Hän kaipasi inspiroivampia värityksiä, kun taas minä nautin kirjan rauhallisesta värimaailmasta, joka antaa tilaa omille suunnitelmille. Huomaan, että minä saatan hylätä neulemallin ihan vain siitä syystä, että se on neulottu jollain inhokkivärilläni. 

Mielestäni Klompelompen molemmat kirjat ovat sellaisia, joiden ohjeilla voi neuloa aikalailla kaiken mitä pieni vauva ja lapsi tarvitsee. Nämä kirjat ovatkin täydellisiä esimerkiksi ihmiselle, joka neuloo paljon vauvalahjoja muiden lapsille. Yksinkertaiset, mutta todella kauniit mallit ovat varmasti monelle mieleen. Klompelompen neuleita koko perheelle-kirjassa mielestäni pintaneuleet olivat mielenkiintoisempia, kuin Klompelompe ihania neuleita lapsille-kirjassa. Kirjat ovat sopivan erilaisia, että on mukavaa omistaa molemmat. Toki tässä koko perheen kirjassa on lasten ohjeiden lisäksi ohjeita myös aikuisille, mikä on kiva lisä. Pidän silti siitä, että pääpaino on lasten neuleissa. 

Voin rehellisesti sanoa, että rakastan näitä molempia kirjoja. Enkä muuten ole ainut Klompelompe-fani meidän perheessämme, nämä molemmat kirjat kuuluvat nimittäin taaperomme lempilukemistoon. Toki kirjoissa on kuitenkin myös huonoja puolia. En esimerkiksi pidä siitä, miten ohjeiden lankasuosituksissa ei lue lankojen metri/g määrää. Korvatakseen langan toisella pitää siis netistä ensin etsiä tämä lanka ja sen tiedot. Toinen asia mistä en niin pidä, on kirjan sukupuolittuneisuus. Esimerkiksi yksi neule on palmikkoversiona tytölle, pojan paidassa palmikot on korvattu helmineuleella. En ymmärrä, miksi tämä jaottelu tarvitsee tehdä. Mielestäni voisi hyvin olla palmikkotakki, ja helmineuletakki, ilman sukupuolijaottelua. Tällaista jaottelua on tässä kirjassa muuallakin. Pienistä puutteistaan huolimatta nämä kaksi Klompelompea ovat ainakin tällä hetkellä ihan lempikäsityökirjojeni joukossa ja tulevat varmasti olemaan kovassa käytössä tulevien vuosien aikana, kun kuorrutan lapseni villalla. Näiden housujen pintaneule on mielestäni kaunis ja tällaiset housut ovat käteviä vauvalla. Nämä neulon ehdottomasti kunhan ehdin. 


Kirjan kuvat ja tunnelma on harmonisen kaunis. 


Nämä housut aion neuloa myös, kunhan ehdin. Taidan värjätä jotain jännänväristä lankaa näitä varten. 


Melkein parasta näissä kirjoissa on mielestäni nämä pienet, mutta niin tarpeelliset neuleet. 


Tämän pipon aion neuloa hauskan pintaneuleen takia taaperolleni.


Aikuisten neuleet olivat kauniita myös. Tämä oli mekko, jonka todennäköisesti neulon joskus paitamittaisena (ihan vain koska todennäköisesti kyllästyisin sata kertaa ennen helmaa...). 


Taaperostakin oli pakko napata salaa kuva, kun hän iski kiinni kirjaan lähes heti sen saavuttua. 

Tulipas paljon asiaa tällä kerralla. Kohta toivottavasti on esiteltävänä jokin kirjan neuleistakin, kunhan pääsen tekemään lankahankintoja Helsingin käsityömessuille ensi viikonloppuna.

2 kommenttia:

  1. Mäkin tykkäsin tosi paljon siitä ensimmäisestä kirjasta, mutta harmittelin kun koot oli vaan pienille lapsille, eikä lähipiirissä oikeen ollut sellaista jolle olisi voinut neuloa. Nyt mulla on lainassa kirjastosta tää uusin kirja ja tykkään kyllä ehkä jopa enemmän kuin tosta ensimmäisestä. Suunnitelmissa olis toteuttaa pitkään haaveena ollut kirjoneuletakki. Vähän kyllä pelottaa se neuleen 'stiikkaaminen', mutta onneks netistä löyty hyviä ohjeita siihenkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ehkä tykkään tästä toisesta enemmän kuin ekasta, vaikka ihan varma en vielä ole. Pitää ensin neuloa siitä jotain. :) Stiikkaaminen ollut mullakin haaveissa, pitäisi opetella.

      Poista

Kiitos kommentistasi!