8. syyskuuta 2016

Kangaspuiden loimen laitto osa 2

Kylläpä laahaa postaukset jäljessä, kun käy kolmen viikon reissulla. Nyt on ainakin neljä postausta jonossa, harvinaista. Ennen reissun lankakauppojen ja muiden juttujen esittelyä pistetäänpä esille toinen osa kangaspuiden loimen laitosta. Tämä osa tulee olemaan vieläkin epämääräisempi kuin edellinen, sillä näiden vaiheiden teosta on jo aikaa... Mutta jääpähän jotain muistiin itselle seuraavaa kertaa varten. 

Ensimmäisessä osassa siis jaettiin loimi käärinpirtaan ja vedettiin loimi tukille. Seuraavaksi loimi nostetaan muutaman varvan avulla, jotta nämä tulevat vaiheet sujuisivat mukavammin. Nyt vuorossa on siis niisiminen, pirtaan pistely sekä alkusolmut. Nämä ovat viimeiset kangaspuiden yläpuolelta tehtävät vaiheet. Seuraavaksi siirrytäänkin siten kangaspuiden alle. 


Tässä kuvassa näkee, miten loimi on nostettu ylemmäs tuolla niisivarsien takana. Niisivarsia meillä oli kahdeksan, ne ovat nuo etualalla olevat. Helpompaa olisi ehkä ollut opetella tämäkin vaihe, jos niisivarsia olisi ollut kahdeksan sijaan esimerkiksi neljä, mutta meni se näinkin. Nämä kolme ensimmäistä kuvaa ovat kännykkäkuvia ja hieman suttuisia, pahoittelut siitä. 


Niisiessä jokainen lanka siis pujotetaan niiden silmästä. Niisi on yksi tuollainen valkoinen nyöri, jossa on keskellä silmä. Niisintään on aina oma ohjeensa, jonka mukaan niisitään. Me niisimme 14 langan mallikertaa. Mallikerta oli 1-2-3-4-5-6-7-8-7-6-5-4-3-2. Eli järjestyksessä langat pujotettiin aina numeron ohjaaman niisivarren niiden silmästä, järjestyksessä, niin että ykkösvarrella ensimmäinen lanka menee sen varren ensimmäisen niiden silmästä ja niin edelleen. Eli kun aloin niisiä tätä mallikertaa, otin kämmenelleni yhden niiden joka varrelta, niin kuin tuossa yllä olevassa kuvassa näkyy. Järjestyksessä sitten pujottelin langat näistä niisistä. Ensin ykkösvarrelle ja viimeiseksi kasivarrelle. Näin oli ensimmäinen osa mallikerrasta niisitty. 

Seuraava osa oli sitten käänteinen, eli tuo 7-6-5-4-3-2. Otin taas oikeat niidet kämmenelleni ja pujotin langat niisien läpi, aloittaen seiskavarrelta ja lopettaen kakkosvarrelle. Tätä osaa niisiessä piti olla tarkkana, että langat kulkevat suoraan ja oikeassa järjestyksessä niisien läpi, eivätkä mene ristiin niin, etteivät niidet pääse vapaasti varsilla kulkemaan omassa järjestyksessään. Tämän takia jouduimme useat mallikerrat niisimään uudestaan. 


Aina yhden mallikerran niisittyämme teimme hevosenhäntäsolmun ja langat jäivät odottamaan seuraavaa vaihetta. Ennen solmua tarkistimme mallikerran, että se on nyt oikein niisitty. Silti sinne kyllä jäi useita virheitä, joita korjailimme sitten myöhemmin, kun ne huomasimme. 


Tässä näkee miten langat kulkevat niisien läpi. Kutoessa pyritään saamaan ne kulkemaan aivan silmän keskeltä, tässä ne vielä kulkevat löysästi niisien läpi. 

Niisintään meni meillä useita tunteja, johtuen suuresta lankamäärästä ja pitkästä mallikerrasta. Sain yksinäni niisittyä 30 mallikertaa (eli 30 x 14 lankaa) viidessä tunnissa, samalla vahtien ympärillä pyörivää taaperoani. Yhteensä mallikertoja oli muistaakseni 44. Seuraavan loimeni, alle 200 lankaisen mattoloimen niisin muistaakseni tunnissa. 


Niisinnän jälkeen pistellään langat pirran lävitse. Tässä ylläolevassa kuvassa ollaan juuri vetämässä kahta lankaa pirtakoukulla pirran läpi. Koukku on hyvä apuväline, jota ilman aikaa kuluu paljon enemmän. Pirtaan pistellään lankoja loimen tiheyden mukaan. Meidän loimemme tiheys oli 9 lankaa sentillä, joten pirtaan tuli pistellä aina sentin matkalle yhdeksän lankaa. Me siis laitoimme lankoja rakoihin ohjeella 2-2-2-3. Eli ensimmäiseen kolmeen rakoon kaksi lankaa, sitten yhteen kolme, sitten taas kolmeen kaksi lankaa ja yhteen kolme... kunnes kaikki langat oli pujoteltu. Tässä vaiheessa pystyy hyvin tarkastamaan myös niisintää. 



Kun kaikki langat on pistelty pirran läpi, nostetaan pirta luhaan pystyyn. Luhan kantta ei vielä laiteta paikoilleen, että pirta pääsee liikkumaan oikealle paikalleen luhan keskelle alkusolmuja tehtäessä. 



Viimeisenä tässä vaiheessa tehdään alkusolmut. Alkusolmuja varten vedetään tuo kangas esille ja solmut tehdään siihen kiinnitettyyn varpaan. Solmut tulee tehdä keskelle. Tarkemmin en nyt näistä alkusolmuista puhu, koska en ihan varmasti muista miten ne tehdään. Kirjasta sen kuitenkin tsekkaa, aina kun näitä rupee tekemään. Tärkeää on saada kaikki solmut yhtä kireälle, mikä ei olekaan ihan helppoa. Kun solmut on solmittu, laitetaan tasoitusnyöri, jotta langat olisivat samalla korkeudella.


Tässä kohtaa tuntui jo, että pääsemme pian kutomaan, mutta aikaa siihen kuitenkin meni. Nämä vaiheet olivat minusta ehkä koko loimen laitosta mukavimmat. Varsinkin niisimisestä pidin.

Vielä on tästä kudontatouhusta tulossa viimeinen osa loimen laittoa, sekä valmiin työn esittely ja sitten pääsevätkin kudontajutut tauolle. Uusia projekteja kun ei ainakaan tällä hetkellä ole suunnitteilla. Reissulta ja kesän neulefestareilta ostetut langat houkuttelevat tällä hetkellä enemmän... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!