27. heinäkuuta 2015

Kantamisen iloa


Olemme vauvan kanssa harjoitelleet kantamista vähän reilun kuukauden. Ei siinä kauaa mennyt, että innostuin aiheesta suuresti. Tuntuu niin mukavalta kun vauva on siinä ihan lähellä ja yleensä aina nukahtaa. Kun vauvalla on niin selvästi hyvä olla liinassa, tuntuu se itsestäkin hyvältä. Kantoliinoja minulla on tällä hetkellä (hurahtamisvaara liinoihin on suuri...) kaksi, molemmat norjalaisen Ellevil merkin liinoja. Toinen on 4,2 metrinen pitkä liina, jota olen tähän mennessä käyttänyt edessä kantamiseen, sidontana kietaisuristi.

Toinen kantoliinani on rengasliina, tee se itse - laatuinen. Olimme ystäväni kanssa hengailemassa kimperissä, kun myyjä vinkkasi, että heillä olisi tarjouksessa Ellevillin liinoja. Alennusprosentti oli 70, joten kauaa ei tarvinnut miettiä. Ostin tuon pitkän liinan, ja lisäksi ostimme toisen reilu kolmimetrisen liinan puoliksi ystäväni kanssa. 

Rengasliinan teko on todella yksinkertaista. Liinan tekoa varten tarvitset kantoliinarenkaat, parhaat ovat metalliset ja saumattomat. Renkaita saa esimerkiksi kimperistä tai mamsellilta. Lisäksi tarvitset kantoliinan ja ompelukoneen. Joitakin tavallisiakin kankaita on, joista rengasliinan voisi ommella, mutta paras tulee kun valitset kantoliinakankaan. 

Minun rengasliinani on 1,7 metriä pitkä. Pituus on juuri täydellinen minulle, 170 senttiselle kantajalle. Rengasliinan ompelussa on vain muutama vaihe. 

Ensin tein suoraan päähän noin kymmenen sentin taitoksen, jonka reunaa myöten neulasin nuppineuloja, jotta saisin sauman ommeltua suoraan. En siis neulannut taitoksen päälle, vaan juuri sen alapuolelle, jotta saisin pujotettua renkaat taitoksen väliin samalla kun ompelen. Käänsin siis kangasta samalla kun ompelin ja käänsin aina nuppineulojen kohdalle. Valitsin ompelukoneestani mahdollisimman tiheän siksakin, eli piston pituuden laitoin mahdollisimman pienelle. Pikkuhiljaa käänsin taitetta, niin että renkaat jäivät sinne taitoksen väliin, ja ompelin taitettua kangasta kiinni. Loppuvaiheessa kun kangasta on renkaiden ympärillä jo paljon, on ompeleminen hankalampaa, mutta ei todellakaan mitenkään hurjan vaikeaa. Taitoksesta voi tehdä myös leveämmän, ja siksakin sijaan siihen voi ommella myös kolme saumaa suoraa ommelta. Itse tein siis vain yhden ompeleen.  Kauniimman lopputuloksen tosin mielestäni saa, jos ompelee nuo kolme suoraa ommelta. Sekavasti selitetty, mutta yksinkertainen homma! 

Saumaa ommellessa kannattaa ommella sauma niin, että se tulee hyvin molempien kankaiden päälle. Tämä on niin helppo homma, etteipä siihen juuri ohjetta tarvi, enkä minä kyllä ohjetta oikeastaan osaakkaan kirjoittaa. 



Kantamisen iloa!

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!