29. marraskuuta 2015

Reissusukat

Mikäs sen parempi matkaneule, kuin sukat. Nämä sukat onkin reissannut vaikka missä. Langan ostin joskus kesällä Oulun reissulta. Seuraavaksi lanka reissasi mieheni sukutapaamiseen, jossa laiturilla istuen kerin vyyhdin kerälle. Sukan taisin aloittaa samalla reissulla. Sitä ehdin neuloa ainakin neuletapaamisessa ja sainkin toisen sukan valmiiksi, kunnes päätin etten pidä siitä. Pätkävärjätty lanka oli liian kirjavaa. Kaikki värit ovat kauniita yksinään, mutta yhdessä niitä oli liikaa. Hain kaveriksi ruskeaa lankaa ja tein raitasukat.

Raitasukat olivat matkaneuleena Italiassa, mutta taisin keskittyä liikaa pitsansyömiseen ja liian vähän neulomiseen, sillä eivät sillä reissulla valmistuneet. Pari taisi valmistua kotimatkalla junassa. Kuvia piti kuitenkin räpsiä Italiassa, kun valoa siellä on marraskuussa hieman enemmän kuin meillä täällä Suomessa.

Eipä näissä ole mitään ihmeellistä, mutta esittelenpä silti. Lähinnä haluan tallettaa itselleni muistiin nuo silmukkamäärät ja kantapään lisäys yms. määrät.


Malli: Perussukka (muokattu Charlotta toinen sukkaohjeesta)
Puikot: 2.5 mm 
Lanka: Admiral Cat Print/Schoppel-Wolle sekä Highland sock/Holst Garn
Langankulutus: 67 g


Näiden sukkien myötä löysin ohjeen täydellisesti itselleni sopiviin perussukkiin. Pistän sen tähän alle itselleni muistiin. Sukat on neulottu varpaista varteen pyöröpuikoilla ja sopivat 39 kokoisiin jalkoihin. Lanka on fingering vahvuista.

Luo silmukat käyttäen esim. Judy's Magic Cast On- tekniikkaa. Kummallekin puikolle tulee 12 silmukkaa.

Krs 1-6. : Neulo 1 o, lisää 1 s, neulo o kunnes ensimmäisellä puikolla on jäljellä yksi silmukka, lisää 1 s, neulo 1 o. Toista seuraavalla puikolla.
7. krs: Neulo kaikki silmukat o.
8. krs: Neulo 1 o, lisää 1 s, neulo o kunnes ensimmäisellä puikolla on jäljellä yksi silmukka, lisää 1 s, neulo 1 o.

Toista kerrokset 7 ja 8. Puikoilla on nyt yhteensä 28 silmukkaa.

Neulo kaikki silmukat oikein, kunnes etäisyys kantapäästä on 11 cm. Aloita silloin kiilalisäykset.

Kiilalisäykset:
1. krs: Neulo ensimmäinen puikko kaikki o, toisella puikolla neulo 1 o, lisää 1 s, neulo o kunnes puikolla on jäljellä 1 s, lisää 1, 1 o.
2. krs: Neulo kaikki oikein.

Toista lisäyksiä kunnes puikoilla on yleensä 52 silmukkaa, eli molemmissa reunoissa lisätään 12 kertaa.

Seuraavaksi aloita kantapään muotoilu lyhennetyillä kerroksilla.

1. krs: (op) ensimmäisellä puikolla neulo kaikki oikein, toisella puikolla neulo o kunnes puikolla on jäljellä 13 s. Tee langankierto, eli nosta silmukka neulomatta oikealle puikolle, tuo lanka työn eteen ja käännä työ.
2. krs: (np) Neulo n kunnes puikoilla on jäljellä 13 s. Tee langankierto. Käännä työ.
3. krs: Neulo o kunnes jäljellä on 1 s ennen edellistä langankiertoa, tee sille langankierto.
4. krs: Neulo n kunnes jäljellä on 1 s ennen edellistä langankiertoa, tee sille langankierto.

Toista kerroksia 3 ja 4 kunnes molemmilla puolilla on 7 langankiertoa.

1. krs: Neulo o kunnes tulet ensimmäisen langankierron kohdalle, neulo lankalenkki yhteen varsinaisen silmukan kanssa. Toista tämä kaikille lankalenkeille. Sitten käännä työ.
2. krs: Neulo n kunnes tulet ensimmäisen langankierron kohdalle, neulo lankalenkki yhteen varsinaisen silmukan kanssa. Toista kaikille lankalenkeille. Käännä työ. (Vinkkiä miten tehdä nämä kauniisti, voi katsoa Charlotta toinen ohjeesta.)

Kavennukset:
1. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo o kunnes puikolla on jäljellä 13 silmukkaa, neulo 2 o yhteen. Käännä työ.
2. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo n kunnes puikolla on jäljellä 13 silmukkaa, neulo 2 n yhteen. Käännä työ.

Toista kavennuskerroksia kunnes kaikki kiilalisäysten kohdalla lisätyt silmukat (12 molemmin puolin) on kavennettu pois ja puikolla on taas 28 silmukkaa. Kavennus tehdään aina niin, että "kavennusaukon" molemmilta puolilta otetaan yksi silmukka.

Seuraavaksi neulotaan vartta niin pitkään kuin haluaa ja tehdään resori vaikka 2 o 2 n, tai miten vain haluaa.

Tämä on lähinnä itselle kirjoitettu ohje, johon on tosiaan mallia otettu tuolta ullaneuleen ohjeesta. Virheitä voi tässä hyvinkin olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!