16. kesäkuuta 2017

Ompelukoneen ääressä

Kävinpä tässä vähän aikaa sitten pitkästä aikaa ompelemassa, ja jopa kahteen otteeseen, kun kerran vauhtiin pääsin. Minulla ei ole omaa saumuria, mikä rajoittaa aika paljon tätä harrastusta, mutta onneksi täällä Jyväskylässä on kirjastolla mainio käsityöneuvonta, jossa saa pientä maksua vastaan käydä ompelemassa. On ihanaa, kun koneita on useita, joten ei tarvitse käyttää aikaa lankojen vaihtamiseen tai muuhun ylimääräiseen, sen kuin vain hyppää saumurilta tai ompelukoneelta toiselle. Tilaakin siellä on kaavojen piirtämiseen ja kankaiden leikkaamiseen paljon enemmän kuin meillä kotona. 

Olipa ihanaa ommella rauhassa ja saada oikeasti paljon valmistakin. Ihan kaikesta ei ole edes kuvia, osa kun oli juuri pesussa tai muualla käytössä, kun napsin näistä kuvia. Saumurikuume nousi kyllä äärettömän kovaksi näiden ompelukeikkojen takia. Mies on puhunut jo kauan, että valmistujaislahjaksi ostaa minulle saumurin. Harmi vain, että valmistumista varten pitäisi kirjoittaa gradu loppuun. No, pikkuhiljaa! 

Tämä Ainolan Vyyhti-kangas on yksi lemppareitani. Aika täydellinen kuosi kaikin puolin. Onneksi minulla on tätä jemmassa omaakin mekkoani varten, eri värissä tosin.


Nämä legginssit ompelin jollain Ottobren peruskaavalla koossa 56. Lahkeisiin lisäsin vähän lisäpituutta.


Ostin miehen siskolta jämäkankaita, joiden joukossa oli myös tätä Verson Puodin Sielulintua. En oikein tiedä mitä pidän kankaasta yksinään, mutta kirkkaan resorin kanssa lopputulos on mielestäni kiva. Kaava on Muita Ihania blogista. Samalla kaavalla olen tehnyt housuja ennenkin ja niistä pitänyt. 


Toiset legginssit samalla kaavalla kuin ylempänä. Tämä kangas on peräisin parin vuoden takaisilta Tampereen Kässämessuilta. Ihmeesti sitä riittääkin! Ompelin siitä nimittäin jo esikoiselle hupparin, jumpsuitin ja housut. Nyt jäljelle jäi vain muutama pala. Kangas siis Paapiilta. Siiri keinuu on ehkäpä kuosin nimi.


Tilasin joskus Noshilta farkkucollegea ja ompelin siitä itselleni legginssit. Kangasta oli jäänyt yllättävän iso pala, josta riitti juuri ja juuri kankaat vauvan jumpsuittiin. Huppuun ei kangasta enää jäänyt, mutta hyvin tämä toimii ilmankin. Ajattelin, että tätä tulee varmaan käytettyä ulkovaatteiden korvikkeena vähän viileämmillä keleillä. Tämän kaveriksi ajattelin neuloa jonkun hauskanvärisen tuubihuivin kaulaa lämmittämään. Muokkasin valmista kaavaa hieman isommaksi, huomaamatta kuitenkaan, että samalla leveyttä humpsahti ompelukseen hieman liikaa. No, ehkä vauvamme on lyhyt ja leveä yksilö.... 


Tämän kangas on myös mieheni siskon jämälaareista, enkä muista ostopaikkaa tai kuosia. Kiva se kuitenkin on! Pinkki resori on ihan eurokankaasta, kuten vetskarikin. Kaava on ystäväni kaavoittama, aiemmin testattu ja hyväksi todettu kaava. Kokoa tällä on n. 62 tai 68, jos oikein muistan. 
Tätä oli ihan älyttömän kiva ommella!Viimeisenä kaksivuotiaan paita. Kaavana tässä on joku ihan perusperus paitakaava Ottobresta. Vähän epäilin, miten koko mahtaa toimia, mutta hyvä paita tuli! Tein paidan koossa 92 ja hieman pidensin hihoja. Näitä pitää ehdottomasti tehdä lisää, sen verran helppo ompelus ja kiva lopputulos. Pääntien kanttasin samalla kankaalla ja helman ja hihansuut käänsin kaksoinneulan avulla. 

Kangas on taaperon 1-vuotislahjaksi saamaa Aarrekidin puuvillatrikoota, joka on odottanut ompelua siis reilun vuoden ajan. Ongelmana kun on se, että tavalliset saumurineulat tekevät tähän ei niin joustavaan kankaaseen helposti reikiä. Loppujen lopuksi tämäkin on kyllä ommeltu tavallisilla neuloilla, kun käsityöneuvonnasta ei oikeanlaisia löytynyt. Saa nähdä miten kestää käytössä. 


Kylläpä ompelu on kivaa, vaikka neulominen selvästi ykkössuosikkini onkin. 

2 kommenttia:

  1. Kivoja vaatteita, mullakin on ompelutöitä kesken ja kankaita iso kasa hamstrattuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Joo, ei tää hamstraus mulla ainakaan rajoitu pelkkiin lankoihin...

      Poista

Kiitos kommentistasi!