28. joulukuuta 2017

Ompelua pitkästä aikaa


Joulua ennen ehdin vähän saumurinkin ääreen. Vauva sai housut, ja muutama muu lapsi joululahjan. 


Näihin rusettihousuihin otin kaavan jostain vauvan vanhoista housuista, pohjana ehkä Muita Ihania-blogin housukaava, mutta ihan varma en ole. Kankaana on käsityömessuilta ostettu Merleton söpistelykangas, resorina Kangaskapinan mustaa resoria. Rusetin sovelsin itse ja aika kiva tuli.



Rusettihousuista innostuneena ompelin joululahjaksi ystävän tytölle rusettipipon. Pipon kaavana on Paapiin pipo Paapiin lasten kaavakirjasta (saatu kustantajalta), josta kirjoitan juttua lisää myöhemmin. Tykkäsin pipokaavasta, tällä samalla olen saanut sopivan pipon niin miehelle kuin kaksivuotiaallekin. Kokoja on muistaakseni XS-L. Korkeutta pipossa voisi tosin makuuni olla hieman enemmän, mutta sitähän on helppo lisätä. Mallina on oma taaperoni, joka oli onnessaan mallinroolistaan.



Miehen kummitytölle ompelin lapaset Tehtaamon kaavalla. Vähän piti miettiä, koska ohjeen kuvissa oli käytetty kangasta, joka oli valkoista molemmilta puolilta. Ei siis voinut päätellä mikä oli nurja ja mikä oikea puoli. Vähän piti purkaakin, mutta lopputulos on tosi kiva! Seuraavaksi ompelen tällä kaavalla itselleni pinon hanskoja, ne kun tuntuvat aina hukkuvan. Kangas on ostettu kanssaompelijalta, enkä muista mitä se on. 


Samaan settiin ompelin vielä pipon, tämäkin Paapiin kaavalla. 

27. joulukuuta 2017

In Memoriam

Sukkafinlandia pääsi käyntiin itsenäisyyspäivänä. Ensimmäisenä mallina oli Tiina Kuun suunnittelema In Memoriam. Ihastuin Tiina Kuun sukkiin jo Tour de Sockin aikana, ja yhtä hyvin kirjoitettu ohje oli tämäkin. Ulkonäöstäkin pidin, vaikka malli olikin aika työlästä neulottavaa näin kirjoneulenoviisille. Tai no, ensinäkemältä ulkonäkö  ei sykähdyttänyt, mutta kun näin sukkia pirteämmissä väreissä, tykästyin niihin.

Lopputulos on mielestäni tosi kiva, mutta... Tein sellaisen mokan, että valitsin ohjeen pienimmän koon, mutta neuloin silti kärjen n. 38 kokoiseksi. Varsi ei kuitenkaan mahdu aikuisen jalkaan, joten käytännössä sukat eivät oikein sovi kenellekään. Olisi pitänyt neuloa lyhyempi jalkaterä, niin sukat olisivat hyvät jollekin nuorelle. No, tällä kertaa näin. Opinpahan sen, että kirjoneuleen kanssa silmukoita pitää tosiaan olla reilusti enemmän kuin muissa sukissa. Joulupakettiin nämä kuitenkin menivät pienijalkaiselle anopille ja saipa hän nämä jalkaankin vedettyä, mutta mukana oli lupaus, että neulon toiset sukat tilalle, jos eivät ole käyttökelpoiset.

Tämän suunnittelijan sukkia kyllä uskaltaa neuloa kuka vain, vaikka ei kovin kokenut neuloja olisikaan, sillä ohjeet ovat niin selkeitä ja hyvin kirjoitettuja. Kaikki yksityiskohdat on tarkkaan mietitty. Esimerkiksi näissä sukissa kantapään kavennukset ovat todella nätit ja istuvat hyvin mallikuvioon. Kunhan sukkafinlandia on neulottu läpi, taidan tutustua tarkemmin Tiinan sukkamalleihin. Tour de Sockin lämmittelysukat, Prihat, ovat minulta vielä neulomatta, joten taidan ottaa ne seuraavaksi puikoille. Ohjeen saa muuten ladata ilmaiseksi ravelrysta, suosittelen kurkkaamaan!


Lanka: Drops Fabel (itse värjätty) 
Puikot: 2,5 mm
Koko: S
Langanmenekki: 73 g



  

23. joulukuuta 2017

Rentouttavaa joulua kaikille!









Toivon kaikille blogini lukijoille onnellista, rentouttavaa ja rauhallista joulua 2017!  

10. joulukuuta 2017

Tour de Sock on viimein taputeltu

Osallistuin kesällä Tour de Sockiin ja neuloinkin kisaan kolmet sukat. Neljännetkin aloitin, mutta ne jäivät roikkumaan. Innostus lopahti, kun en langan keskenloppumisen takia saanut sukkia etapin määräajassa valmiiksi. Nyt sitten viimein neuloin sukat valmiiksi, juuri ennen SukkaFinlandian alkamista. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan, eikö? 

Nämä sukat olivat kivat, niin ulkonäöltään kuin neulottavanakin. Muistaakseni tuontyylinen neule on nimeltään mosaiikkineuletta. Sukat eivät siis ole kirjoneuletta ja aina neulotaan vain yhdellä värillä kerrallaan. Tekniikka on mielestäni aika helppo. Kaksivärinen kuviointi syntyy nostettujen silmukoiden kautta. Ensin neulottiin kaksi väriä mustalla ja nostettiin valkoisella neulotut silmukat, ja sitten toisinpäin. Suosittelen kokeilemaan, jos sukkien mallista tykkää. Oli nimittäin kivaa ja rytmiin päästyä aika nopeaakin. Väriyhdistelmillä voi näissä sukissa myös leikitellä monella eri tavalla.

Jos neulon sukat joskus uudelleen, teen kaksi asiaa eri tavalla. Resorin ja kärjen. Resorin tekisin ihan perus 2 o 2 n joustimena ja kärjessä kaventaisin reunoissa. Vähän on hakusessa nämä termit, millä nimellä mitäkin karkimallia käytetään. Tässä tehtiin erilaiset kärjet eri jalan sukkiin, eivätkä ne ainakaan omaan jalkaani mitenkään älyttömän hyvin istuneet. Sitä paitsi, en minä ainakaan sukkia jalkaani vetäessäni mieti, kumpi nyt oli se oikean jalan sukka ja kumpi vasemman. 

Nyt sitten innolla kohti SukkaFinlandiaa, jonka ensimmäiset sukat ovatkin jo hyvässä vauhdissa. Jos ette ole kisasta vielä kuulleet, on kyseessä suomalainen sukkakisa, jonka suunnittelijoina on suomalaisia alan huippuja. Osallistumismaksu menee hyväntekeväisyyteen. Vielä ehtii mukaan! 


Puikot: 2 mm 
Lanka: Drops Fabel